17 Feb

A közel 80 fős eseményen 12 magyar és 30 orosz felsőoktatási intézmény vett részt. Az ICIEP Oroszország 2017 nemzetközi felsőoktatási vásár idejére időzített rendezvényt a Moszkvai Nagykövetség, a Tempus Közalapítvány és a Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ közösen szervezte meg a Moszkvai Magyar Kulturális Intézetben.

 

A szakmai nap megnyitóján Balla János nagykövet köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy 2015-ben magyar és orosz részről kormányzati szinten hoztak döntést 200-200 állami ösztöndíj évente történő felajánlásáról. Kihívásnak nevezte, hogy a kvótákat minden évben teljes mértékben feltöltsék.

 

2016/2017 tanévtől kezdve a petrozavodszki egyetem koordináló szerepet vállal az orosz egyetemek tevékenyégének összehangolásában. 

 

A szakmai nap második felében széles körű érdeklődés mellett a résztvevőknek lehetőségük volt  az intézményi kapcsolatok mélyítésére bilaterális egyeztetések formájában.

 

Magyar részről az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szent István Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint a Dunaújvárosi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem képviselői vettek részt a rendezvényen.

 

Orosz részről rektori illetve rektorhelyettesi szinten a Petrozavodszki, a Szentpétervári, a Szmolenszki, a Tyumenyi, a Voronyezsi, a Kurszki, a Mordvin, az Udmurt, a Jekatyerinburgi, a Sztavropoli, a Kazanyi és több Moszkvai Egyetem képviseltette magát a fórumon.

 

2017. február 18-19. között a hivatalos magyar delegáció tagjai részt vettek továbbá az ICIEP 31. Nemzetközi Oktatási Vásáron Moszkvában és Szentpéterváron. A vásár kiemelt vendége Magyarország volt.

 

Galéria: https://moszkva.mfa.gov.hu/hun/gallery/album/pervyy-rossiysko-vengerskiy-forum-po-voprosam