9 Mar

Három ortodox templom felújítását és egynek az építését támogatja a kormány 2,4 milliárd forint értékben. A megállapodást erről Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Tyihon podolszki püspök, a Magyar Ortodox Egyházmegye kormányzója csütörtökön írta alá Budapesten. 

A megállapodás aláírása előtt Balog Zoltán elmondta, hogy a budapesti Petőfi téri, a miskolci és a tokaji ortodox templomot újítják fel, az új templom pedig Hévízen épül majd fel.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, hogy Magyarországon Szent István óta nem épült annyi templom, mint az elmúlt tíz évben. Az új templom építése azt szimbolizálja, hogy Magyarországot egyszerre szeretnék a nyugati és a keleti kereszténység örökségén építeni - fogalmazott a miniszter.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy egy állam az egyházak támogatásával nemcsak egy intézményt támogat, hanem olyan társadalmi értékeket is, amelyek nélkül egy szekuláris állam sem tud létezni. Az állam és az egyház együttműködése az emberi közösség érdekében történik - tette hozzá.

A miniszter azt mondta, a most létrejött megállapodással egy olyan közösséget szeretnének erősíteni, amely sokat szenvedett, súlyos üldözésnek és megpróbáltatásnak volt kitéve, de nemcsak túlélte ezt az időszakot, hanem újra virágzásnak is indult.

Tyihon podolszki püspök köszönetet mondott Istennek és a magyar államnak a szerződés létrejöttéért, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek, amiért támogatja a keresztény értékeket Magyarországon.

Úgy fogalmazott, hogy a templomok felújítása szakrális feladat is, mivel a renoválással nemcsak az épületek állapotát, hanem az emberek lelkét is megóvják. Tyihon podolszki püspök azt mondta, a támogatásra úgy tekint mint ajándékra, mint a magyar nép nagylelkűségének bizonyítékára.

(MTI)

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/ortodox-templomok-felujitasat-epiteset-tamogatja-a-kormany