Vízum Oroszországba történő utazáshoz

 

Magánútlevéllel Oroszországba utazó magyar állampolgároknak az utazást megelőzően vízumot kell igényelniük. Határon nincs lehetőség vízumigénylésre.

 

Vízumot Magyarországon, az Oroszországi Föderáció Budapesti Nagykövetségének Konzuli osztályán, vagy a Debreceni Főkonzulátuson lehet igényelni.

 

Lejárt vagy betelt útlevélben lévő érvényes vízummal és új úti okmánnyal nem lehetséges a belépés Oroszországba. Ilyen esetben a vízum új útlevélbe történő átvezetését kell kérni az orosz konzulátuson.

 

Vízummal az azon feltüntetett határidőn belül, a megjelölt napok számát figyelembe véve lehet az országban tartózkodni. Kérjük, hogy minden esetben fokozottan figyeljenek a vízum lejárati dátumára, ugyanis lejárt vízummal szankciók ellenében lehet elhagyni az országot, melyek időszakos kitiltást is jelenthetnek adott esetben!

 

Amennyiben valamilyen oknál fogva az orosz vízum lejárata előtt nem tudta elhagyni az Oroszország területét, a vízum lejáratát követő három napon belüli kiutazáshoz a vízumhosszabbítást a reptereken kell intézni az orosz konzuli pontoknál. Általában a hosszabbításhoz a magyar konzul közreműködése szükséges, ezért kérjük, mindenképp jelentkezzen az illetékes magyar Konzulátuson.

 

A belépéskor kiállított „migrációs kártyát” az utas köteles oroszországi tartózkodása során mindig magánál tartani, ellenőrzés esetén bemutatni, majd az ország elhagyásakor leadni. Ez a „kártya” egy az útlevél lapjának méreteivel megegyező, vékony papír, ezt meg kell őrizni. A migrációs kártya hiányát szankcionálják, ezért amennyiben azt elvesztették, 3 napon belül pótolni kell a Szövetségi Migrációs Hivatal helyi kirendeltségeinél vagy központi irodájában.

 

Tranzitálás

Az ugyanazon reptéren történő tranzitálás vízummentes, amennyiben azonban a látogató belép Oroszország területére, vízum szükséges abban az esetben is, ha csak pár órát tölt az Oroszországi Föderáció területén, pl. két repülőtér közötti út erejéig.